2021. május 20., csütörtök

Frithjof Schuon – A szúfi paradicsom


Egy hadísz szerint „a Paradicsom legtöbb lakója együgyű”. Nem csekély értelemmel bírók, hanem üdvösen egyszerűek. E tökéletesen lényegre törő jelentés nem akadályozta meg, hogy néhány magyarázó kijelentse: ostobákra vonatkozik, akik „megelégszenek a Kerttel ahelyett, hogy csupán a Kertészre gondolnának”, más szavakkal, akik megtorpannak a teremtettnél és szem elől veszítik a Teremtőt.[1] Eme értelmezés mesterkélt természete kitűnik a szimbolizmus formájából; valójában a kert és a kertész alakja nagyon rosszul megválasztott, mivel a kertész van a kertért, nem pedig fordítva. A kertésznek hivatásos feladatán kívül nincs más értelme, míg Isten épp ellenkezőleg, a Paradicsom raison d’être-je. Más hasonlatot kellett volna használni a cél érdekében, például hogy abszurd jobban tisztelni a palotát a királynál, vagy imádni a nászi öltözéket, miközben a menyasszonyról megfeledkeznek.

Ám az ilyen kifejezések, noha megfelelőek az elkülönülés aspektusát tekintve – bizonyos embereknek csak ez jár a fejében –, nem kevésbé helytelenek a mennyei valóság teljes természetével kapcsolatban. Pontosan szólva a Paradicsom mindenekelőtt a bennünket Istennel egyesítő dimenzió; a menyasszony esküvői ruhája helyett éppen az ő teste, így amit kifelé megtestesít, a szeretett Személy misztériuma. E tekintetben a Paradicsom Isten tükörképe, nem pedig az őt elfedő fátyol; „a Külső” (az-Záhir), ami meghosszabbítja vagy megtöri „a Bensőt” (al-Bátin), valahogy úgy, ahogy a szivárvány is meghosszabbítja és megtöri a tiszta és színtelen fényt. Amennyiben nem lenne meg a Teremtettben a Teremtetlen megtestesítésének e rejtélyes rendeltetése, akkor nem lenne magyarázat a Próféta egyik Társának mondására: „sohasem láttam semmit Isten látása nélkül”.

Az ember küldetése éppen az, hogy „a Külső” látomását „a Bensőéhez” kapcsolja; egyszerre legyen Isten mint Princípium és Isten mint Megtestesülés vagy Teofánia tanúja, mivel „minden Átma”. Az embernek ezért isten adta joga van e két perspektívához; ezek alkotják elégséges okát, így arra szolgálnak, hogy meghatározzák. Más szavakkal az ember lényege szerint pontifex, kapocs Föld és Ég, Külső és Immanens között.[2] Az Üdvözítő Látomás fogalma arra utal, hogy a Paradicsom örömei vagy az Üdvösség módjai nem helyezhetők az Isteni Jelenléten kívülre. Ebben az esetben ezért az élvezet Istennel szembeni előnyben részesítésének eszméje értelmetlen, csupán egy földi lehetőség rosszul értelmezett áthelyezése az égi világba. Legfeljebb erőtlen körülmény lehet eme eszme számára a paradicsomi fokok létezése, beleértve az egyre közvetlenebb és bensőségesebb részesedést az Isteni Valóságban; ekkor elmondható, hogy az „Esszencia Paradicsomának” nézőpontjából, mely nem más, mint a legfőbb Egység, a többi Paradicsom az elválasztás, avagy kozmikus illúzió számos módját vonja maga után; ám az igazság biztosan nem nyílik meg a voluntarista vagy morális fogalmak kifejezése számára.

A „Paradicsomot benépesítő bolondok” megkérdőjelezhető képe, akik bolondságuk miatt megelégszenek a „Kerttel”, miközben figyelmen kívül hagyják a „Kertészt”, elsősorban a következő ellenvetést vonja maga után: Istenről megfeledkezni bűn, valamennyi bűnök legnagyobbika. Nos, a Paradicsomban nem lehet vétkezni, az Üdvözítő Látomást teljességében élvezik, kizárt tehát egy „ostoba” minősítést érdemlő viselkedés vagy állapot. A „buta választás” képének – és vele analóg elképzelések – következetlensége megmutatja, hogy bizonyos keleti körökben a spirituális és dialektikus célok mily kevéssé érintettek a képzetek következetességében. Amíg a morális vagy misztikus üzenet világos, a logikával nem törődnek. A Paradicsom elsietett vagy leegyszerűsített helytelenítése nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy aláhúzzák a Teremtő páratlan kiválóságát, ám ennek azonnali ellenvetése, hogy Isten megköveteli a dicsőítést, mely a mi érdekünk, ám a hízelgést nem, mely senkinek sem válik javára és sérti Istent. A dicsőítés célja valójában nem az, hogy elégedetté tegye a zsarnokot, hanem épp ellenkezőleg, birtokolja az erényt, hogy valamennyi áldás Forrásának tudatát aktualizáljuk magunkban, így testesítve meg emberi rendeltetésünket, mely sem több, sem kevesebb, mint a kozmikus minőségek Istenhez kapcsolása, látni őket Istenben, és látni bennük Istent.

A kijelentés, hogy a Paradicsom elhanyagolható tartam, vagy közhely vagy spirituális elbizakodottság; közhely, ha abban az értelemben vesszük, hogy egyedül az Abszolútum abszolút valóságos, spirituális elbizakodottság, ha úgy értjük, hogy az emberi individuumnak le kell néznie a természetének megfelelő kegyet. Az ilyen vélemény morálisan aránytalan, ezért emberileg abszurd lenne például az állítás, hogy a Próféta, mivel nem Isten, méltatlan a figyelembe vételre. Elfelejtenék, hogy a Paradicsom – a Prófétához hasonlóan – teofánia, s e tekintetben nem lehet úgy kezelni, ahogy általában a teremtetteket kezelik, a nem-isteniségnek vagy elkülönültségnek megfelelően.   

E téma felvetésekor nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az ilyen megfogalmazások célja nagyon is a Szentírás korrekciója, természetesen nem szó szerint értve, hanem a visszhangé, amit előhív a tökéletlen lelkekben, s e korrekciót a szellemi tanítványok részére teszi, akiknek e megfogalmazásokat címzik, és akik éppen a hétköznapi emberi szint felülmúlására törekednek. Mindent számításba véve, sok benne foglalt jelentés és meggyengített körülmény létezik az elképzelésekre és fogalmakra különösen érzéketlen idealizmus mentségére anélkül, hogy lehetségessé tenne, még inkább, hogy teljességében érvényesítsen egy olyan folyamatot, mely egyik tökéletlenség egy másikkal való helyreállítását foglalja magában.[3]

* * *

Ezzel összefüggésben szeretnénk megemlíteni a következő hadíszt: „az evilág tiltott (haram) a túlvilág (al-akhira) népe számára; a túlvilág tiltott az evilág (al-ad-dunya) népe számára; az evilág és a túlvilág egyként tiltott Isten (Alláh) népe számára”. E tanítás jelzi, hogy a Paradicsomra vágyó embereknek nem szabad bízni e világ dolgaiban, az e világ dolgaiban bízó emberek előtt bezárul a Paradicsom és az Istenben bízó embereknek nem kell törődnie sem az evilággal, sem a túlvilággal. Ezen felül különbség látható itt a hétköznapi, jámbor hívők, akik az ígért jutalom reményében az Isteni Törvénynek való engedelmességre korlátozzák magukat és a beavatottak vagy szentek között, akik természetük alapján, szeretet vagy értelem révén Isten felé törekednek. Ám e különbségtétel nem igazolja a Paradicsom egész Szubsztanciáját átjáró Üdvözítő Látomásban történő részesedés megtagadását a megváltottak legegyügyűbbikéitől. A „túlvilág népéről” beszélve az idézett hadísz azt mondja, az evilág, nem pedig Isten tiltott számukra; quod absit. Kétségtelen, hogy a Mennyben az Üdvözítő Látomás vagy Egység különböző fokozatai léteznek – „Atyám házában sok hely van” –, ám az egyedül Istent figyelembe vevő áldott lelkekre, vagy másokra, akik nem tekintenek rá, nincs külön kategória.

Ami „Isten népét” illeti,[4] figyelmünket nem kerülheti el, hogy a Paradicsom ideája osztozik a transzcendenciával kapcsolatos kilátásukban, melyről a buddhizmus néhány különösen világos példával szolgál, megadva a nirvána kezdeti elképzelését, „a mennyei otthon” – a „Tiszta Föld” – eszméjét, a nirvánai vagy isteni sugárzás bizonyos módjára hivatkozva azután, nem pedig valami „teremtésre”, mely „Istentől különböző”. A paradicsomi vidék a „mozdulatlan” Középpont kiáradásaként jelenik meg, az Üdvözítő Látomás vagy Legfelsőbb Egység emberi aurájaként.

Az idézett hadísz célja először is hogy kifejezzen bizonyos lényegi különbségeket, melyek a dolgok természetében állnak, ám nem határozzák meg és határolják körül ezeket kimerítően; másodszor hogy emelje a hit színvonalát, azt tanácsolva az embereknek, hogy egyedül Istenre helyezzék a hangsúlyt,[5] így egységesítve a hitet azok számára, akiket kvintesszenciájához és a benne rejlő teljes „őszinteség” (ikhlasz, sidq) állapotához szólítanak, s végül hogy emlékeztessenek, miszerint minden – földi vagy égi – jó csupán „Isten által” és „Istenben” létezik.[6] Nemo bonus nisi solus Deus.

A Paradicsom prototípusa in divinis – avagy a mennyei lakhelyek gyűjteménye – az Isteni Minőségek síkja, melyek közül néhány magához a „Lényeghez” tartozik. Mielőtt teofánia lenne, a „Kert” hiposztázis.[7]

* * *

Az ember: isteni látomás és emberi környezet. A Reálisnak belső és külső látomása van: belsőleg – „Isten országa bennetek van” – az értelem elvben érzékeli vagy észleli az Isteni Ént, mely az egy és oszthatatlan Esszencia, míg ugyanakkor különböző aspektusokból és fokon mutatja be az embert. Külsőleg az értelem a kozmikus Relativitás álláspontjából vagy a kibontakozott és szerteágazó Lehetőség szerint érzékeli a Reálist. Önmagát relativizálva vagy külsővé téve a Reális legyezőként vagy pávatollként bomlik ki. Az individualista és szentimentális voluntarizmus nézőpontjából e megnyilvánulás – mely a szenvedélyes ember számára csábító – kegyesen becsmérelt; az intellektuális tisztánlátás és kontempláció számára a világ teofániaként jelenik meg, mennyei és paradicsomi centrumában egyedülálló kiválóság, mely azután nem foglal magában semmiféle megfosztó vagy bomlasztó alakiságot.    

A mahájána tanításában a Pratjéka-buddha hátat fordít a szamszárának és a nirvána felé irányul, míg a Bódhiszattva épp ellenkezőleg, a nirvánát is a szamszárában érzékeli – mely nem lehet más szubsztancia –, így megszűnteti a külső és belső ellentétét. Mutatis mutandis ez a Próféta nézőpontja is, aki, Ibn Arabi szerint,[8] Istent az asszonyban érzékelte, akit „Allah tett kedvessé számomra (hubbibat ilajja)”, a feminin teofánia épp eme áttetszősége miatt.[9] Ugyanebben az eszmerendszerben idézhető a qudsi hadísz is: „rejtett kincs voltam, arra vágytam, hogy ismert legyek, így megteremtettem a világot”. A világ – s még inkább a Paradicsom, a világ ragyogó kvintesszenciája – a Lényeg tudásának jele; Isten elkülönült módon bontakoztatja ki lehetőségeit, s embert teremt, hogy e kibontakozás tanúja legyen. Más szavakkal kivetíti Önmagát a relativitásba, hogy Önmagát relatív módon érzékelje. Továbbá e kibomlás – a lehetetlenné válás terhe mellett – in divinis előre elképzelt, innen az Esszencia és a Minőségek megkülönböztetése, melyek közül utóbbi vonatkozik a Relativitásra vagy a májára. A hétköznapi monoteista teológiák aligha képesek megfelelő jelentőséget tulajdonítani ennek, mivel csupán a „teremtett” és „Teremtetlen” teljesen elégtelen alternatíváival foglalkoznak. E teológiák számára csupán Isten és a világ, a Teremtő és a teremtett létezik, míg a valóságban mindenekelőtt az Abszolút és a relatív van, azután magán a Relativitáson belül a Teremtetlen Teremtő – nem a Teremtetlen önmagában – és minden teremtés.

Szigorúan szólva – ahogy erre már utaltunk – a kérdéses alternatíva átvihető Isteni szintre, a „teremtett” és a „Teremtetlen” megkülönböztetése kifejezhető a „személyes Isten” és a „személytelen Istenség” közötti különbségtétellel, így a „Létező” és a „Létezőn túli” elkülönítésével. A Létező valójában tartalmazza az Isteni Minőségek és a létezésen alapuló Prototípusok változatosságát. E szempontból a Létezőn túli lenne a „Kertész”, ám Ő a „Kert” is, Végtelenségén, a Létező s így a Létezés Forrásán keresztül.     

(In: Frithjof Schuon: Islam and the Perennial Philosophy, World of Islam, h. n., 1976, 181-187. old.)

[1] Az arab b-l-h gyöknek kettős jelentése van: „jámbor” és „ostoba”, ám a hadíszban használt forma nem a második, hanem az első értelemmel bír.

[2] A keresztény teológia részletezi, hogy az áldottak a Paradicsomban szeretik az „Istenben” áldottakat és örvendeznek üdvözültségükben; „Istennel” a teremtményeket – de nem valamennyi lehetséges teremtményt – mindenben megismerik, ami saját állapotukhoz kapcsolódik. Az iszlám is hasonlóképpen tanítja, miszerint az áldottak dicsőségének megismerése az üdvözültség része, ám ennek lényege Isten kontemplálása.

[3] Különösen fontos fejben tartani az arab-muszlim eszmeiség bizonyos inspiratív jellemzőjét, mely impulzívvá, rövidítésre hajlamossá, türelmetlenné az alternatívák iránt és az ellentétek kedvelőjévé teszi – olyan gondolkozásmód, mely némiképp „henoteista” a valós bizonyos oldalának hiperbolikus vagy nyers hangsúlyozásában, ugyanakkor tökéletesen nyugvó és elfogulatlan komolyságra képes, mely ráadásul természetes is, amikor a gondolat az igazságot testesíti meg.

[4] Olyan emberek, akiknek legfőbb spirituális motivációja Isten valósága, nem pedig a jutalom reménye vagy a büntetéstől való félelem.

[5] A hétköznapi vallás egyértelműen a bukott embert célozza, és tekintetbe veszi gyengeségeit. Hadíszunk úgy kezdődik, hogy határozott különbséget tesz a világi és a szellemi között, majd a szellemin belül elkülöníti az exoterikust és az ezoterikust.

[6] Ám a hadísz egyáltalán nem támasztja alá az ilyen kifejezéseket, mint „jobb Istenre gondolni a pokolban, mint megfeledkezni róla a Paradicsomban”. Hiábavaló úgy gondolni erre, mint egyfajta Yin-Yangra, és elfogadható szimbolizmust hordozóra; teljesen értelmetlen, s a gyakorlatban kétélű kard ez.

[7] „Allah Öröme” (Ridván) valamiképp Isten és a Paradicsom között helyezkedik el, vagyis egyfajta egyesítő kötelék közöttük. A Korán azt tanítja, hogy egyfelől létezik a csermelyek, tiszta társak és „Isten Örömének” Paradicsoma (III. szúra – Imrán nemzetsége, 15), másfelől ez az Öröm a „legnagyobb” ajándék (IX. szúra – A bűnbánat, 72).

[8] Ibn Arabi: Fusū al-ikam, Kalimah muammadiyyah fejezet.

[9] Mivel az emberi lény meghatározásánál fogva Isten manifesztációja, mind a két nem teljességében és jellegzetes alakban testesíti meg Istent; a férfi inkább az Abszolútot, a nő inkább a Végtelent.